Банско е град в Югозападна България. Той се намира в Област Благоевград, в близост до Разлог и е административен център на община Банско. В миналото градът е бил възрожденски център на българщината в Пиринска Македония на територия, граничеща с гръцко и турско население. От Банско са родом българските народни будители Неофит Рилски и Паисий Хилендарски, както и поетът Никола Вапцаров. Днес Банско е световно-известен зимен курорт.

Банско се намира в подножието на планината Пирин. Близо до града започва националният парк Пирин. Климатът е планински и позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за професионален и любителски ски-спорт.

 

 

 

В Банско има 56 км ски трасета, които се обработват със снегоутъпкващи машини Kassbohrer, а ски сезонът е гарантиран от декември до май благодарение на 30 оръдия за изкуствен сняг TechnoAlpin. Ски центърът предлага и 16 км ски път, оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с града. Функционират още кабинкова въжена линия за 8 души, пет 4-седалкови лифта модел Doppelmayer, един 3-седалков лифт Poma, шест ски влека и десет детски ски.

Най-високата точка на ски центъра е 2560 м, а най-ниската 1000 м, като общата дължина на пистите и ски пътищата е 56 км. От тях за начинаещи 35%, 40% за напреднали и 25% за опитни скиори и сноубордисти. Оборудвани с машини за изкуствен сняг са 80% от трасетата.

В същото време природозащитни организации постоянно протестират срещу ежегодното разширяване на пистите и строежа на нови съоръжения, тъй като постепенно планината около Банско се изсича и унищожава. Градът страда и от инфраструктурни и комунални проблеми. Застрояването е достатъчно голямо, за да създава задръствания на автомобилния трафик и липса на паркинги и зелени площи в селище с под 10000 души население.

Още информация на адрес https://bg.wikipedia.org/wiki/Банско

 

 Bookmark and Share